نوع فایل : Xls
حجم فایل : ۲۵٫۸ KB
رمز فایل : www.accfile.com
روشهای شاخص قیمت
روش لاسپیرز(Laspeyers)؛ در این روش بایستی ارزش سبد مصرفی سال پایه بهقیمت جاری، بر ارزش سبد مصرفی سال پایه تقسیم و سپس در عدد ۱۰۰ ضرب شود. در این حالت تغییر قیمتها نسبت به سال پایه بررسی میشود؛ یعنی:
که Lt نماینده شاخص قیمت در سال t و P و Q نشاندهنده مقدار و قیمت کالاهاست. نشانههای پایینی(اندیسها) نوع کالا و نشانههای بالایی دوره زمانی را نشان میدهند. مثلا P01 نشاندهنده قیمت کالای اول در سال پایه(صفر) و n نشاندهنده تعداد کل کالاهایی است که در محاسبه شاخص لاسپیرز مورد استفاده قرار میگیرد.
روش پاشه (Paashe)؛ در این روش گفته میشود، که ارزش سبد مصرفی سال جاری به قیمت سال جاری تقسیم بر ارزش سبد مصرفی سال جاری به قیمت سال پایه و سپس در عدد ۱۰۰ ضرب شود. در اینجا مقادیر، مساوی با
مقدارهای سال جاری است و فقط قیمتها تغییر میکند.
مقایسه دو فرمول لاسپیرز و پاشه، تفاوت بین دو روش محاسبه را مشخص میکند. در هر دو روش، قیمتهای سال مورد نظر در صورت کسر و قیمتهای سال پایه در مخرج کسر منظور میشود. در روش لاسپیرز، مقادیر تولید سال پایه بهصورت ضریب؛ اما در روش پاشه برای مقادیر صورت و مخرج، مقادیر سال مورد نظر بهکار میرود.
از طرف دیگر، شاخص لاسپیرز از نظر محاسباتی این حسن را دارد؛ که اگر فقط قیمتهای هرسال جمعآوری شود، میتوان مقدار شاخص را محاسبه کرد؛ در حالیکه برای شاخص پاشه باید هر سال هم قیمت و هم مقدار تولید (تعارض با بالا) و مصرف کالاها را جمعآوری کرد.
بهصورت نظری شاخص لاسپیرز افزایش قیمتها را بیشتر از حد و شاخص پاشه افزایش قیمتها را کمتر از حد نشان میدهند. دلیل آن این است که در شاخص لاسپیرز سبد کالاها یا مقدار کالاهای سال پایه، بهعنوان وزن مورد استفاده قرار میگیرد.
روش فیشر؛ در این روش بر خلاف دو روش قبل که کمیّتها در سالهای پایه و جاری در نظر گرفته میشد، میانگین هندسی شاخصهای لاسپیرز و پاشه را محاسبه میکند. فرمول ریاضی روش فیشر بهصورت زیر است:
لینک دانلود :
http://www.accfile.com/download/wp-content/uploads/2012/09/exchange-Www.ACCFile.com_.zip
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: فایلهای برنامه آفیس (office) ، ،
تاريخ : جمعه 3 آذر 1391
| 3:40 بعد از ظهر | نویسنده : روزبه رجبی |